بازرسی چشمی

بازرسی چشمی جوش VT روشی برای شناسایی نواقص و معایب سطحی می باشد. نتیجتا هر برنامه کنترل کیفیت که شامل بازرسی چشمی جوش می باشد باید محتوی یک سری آزمایشات متوالی انجام شده در طول تمام مراحل کاری در ساخت باشد. بدین گونه تست چشمی جوش VT، سطوح معیوب که در مراحل ساخت اتفاق می افتد، میسر میشود. بعلاوه یافتن محل عیوب سطحی، بازرسی چشمی جوش می تواند بعنوان تکنیک فوق العاده کنترل پروسه برای کمک در شناسایی مسائل و مشکلات مابعد ساخت بکار گرفته شود.کشف و تعمیر این عیوب در زمان فوق، کاهش هزینه قابل توجهی را در بر خواهد داشت. بطوری که نشان داده شده است بسیاری از عیوبی که بعدها با روشهای تست پیشرفته تری کشف می شوند، با برنامه تست چشمی جوش قبل، حین و بعد از جوشکاری به راحتی قابل کشف می باشند. سازندگان فایده یک سیستم کیفیتی که بازرسی چشمی جوش منظمی داشته است را بخوبی درک کرده اند. میزان تاثیر بازرسی چشمی جوش VT هنگامی بهتر می شود که یک سیستمی که تمام مراحل پروسه جوشکاری V (قبل، حین و بعد از جوشکاری) را بپوشاند، نهادینه شود.

آزمایش مایع نافذ

آزمایش مایع نافذ (PT)، یکی از روش های NDT است که برای تشخیص عیوب روی سطح و عیوب زیر سطحی که به سطح راه دارند در جوش ها بکار می رود. در این روش یک مایع نافذ به سطح جوش برای زمانی مشخص اعمال می شود. در طی این زمان مایع نافذ از طریق عمل مویینگی (Capillary Action) به داخل عیوبی که به سطح راه دارند نفوذ می کند. سپس مایع نافذ اضافی از روی سطح جوش پاک می شود، بعد از آنکه سطح جوش خشک شد،ظاهرکننده  (Developer) به آن اعمال می شود. مایع نافذ باقی مانده در داخل عیوب توسط ظاهرکننده جذب شده، موجب نمایان شدن اثر عیب، همچنین نمایش مکان، اندازه و نوع آن می شود.

آزمایش ذرات مغناطیسی

آزمایش ذرات مغناطیسی (MT) یکی از روش های بازرسی غیر مخرب در تشخیص عیوب است. با ایجاد حوزه مغناطیسی در قطعه کار و پاشیدن محلول روغنی خاصی که در آن پودر آهن شناور است و ایجاد قطبین مغناطیسی در دو طرف قطعه، عیوب را می توان تشخیص داد. هرگونه عیب یا ترک بر تجمع یا تفرق براده های آهن تاثیر می گذارد.

آزمایش التراسونیک

آزمایش التراسونیک (UT) یک روش NDT است که در آن امواج صوتی با فرکانس بالا (10 الی 2 MHZ) به درون مواد تحت بازرسی برای یافتن عیوب داخلی ارسال میشود. امواج صوتی با مقداری اتلاف انرژی ناشی از میرایی، در درون مواد حرکت کرده و در مرزهای مشترک  (Interfaces)  بازتاب می آیند. در بیشتر کاربردها امواج بازتاب شده آشکار سازی (Detect) گردیده و برای تشخیص وجود، مکان و ارزیابی کمی عیوب، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.

آزمایش پرتونگاری

آزمایش پرتونگاری (RT) نوعی آزمایش غیر مخرب NDT می باشد. در این بازرسی اشعه ایکس یا گاما از داخل جسم مورد آزمایش عبور کرده و به فیلمی که در پشت قطعه قرار گرفته برخورد می کند. این اشعه بر حسب ضخامت و چگالی جسم در آن جذب شده و در صورتیکه حفره یا عیبی درون قطعه در مسیر اشعه وجود داشته باشد، ضخامت موثر قطعه در آن موضع، در مقابل اشعه عبوری کاهش یافته و شدت اشعه گسیل شده در ناحیه عیب بیشتر می شود و فیلم در آن ناحیه تیره تر می گردد و بدین طریق تصویری از حفره یا عیب تشکیل می شود.

آزمایش جریان گردابی

تست جریان گردابی (Eddy Current Testing) نوعی بازرسی غیر مخرب است که برای کنترل کیفیت قطعات رسانا به کار می رود و یک روش الکترومغناطیسی است. تست جریان گردابی از لحاظ دقت و سرعت عمل، روش بسیار مناسبی در بررسی های غیر مخرب برای مواد رساناست و برای آشکار سازی عیوب و ناهمگنی های سطحی و زیر سطحی به کار می رود. یکی از مزایای تست جریان گردابی این است که وجود لایه های نازک رنگ، روغن و چربی روی سطح قطعه مزاحمت چندان زیادی را ایجاد نمی کند.

این روش معمولا برای بازرسی عیوب سطحی تولیدات نیمه تمام مانند لوله ها، انواع پروفیل ها، میله ها، شمش های داغ ریخته گری مداوم، مفتول های داغ در حین فرآیند شکل دهی گرم با دمای بالا (حدود ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد) و محصولات نهایی مانند غلتک ها، پین ها و ارزیابی خوردگی سازه ها و سطوح مخفی بال هواپبماها و بدنه کشتی ها و مخازن به کار می رود.

این آزمایش بیشتر برای بازرسی قطعات از جنس مواد رسانا و غیر مغناطیسی به کار می رود. البته برای مواد مغناطیسی نیز می توان این روش را به کار برد، اما به علت این که نفوذ پذیری مغناطیسی خود قطعه بر نتایج آزمایش تاثیر نامطلوب دارد، در اینگونه موارد موقعی می توان از این روش استفاده نمود که به کمک یک میدان مغناطیسی ثابت این تاثیر را تا حد امکان کاهش داد. به این منظور از یک سیم پیچ با جریان مستقیم (DC) یا یک مغناطیس مداوم برای غلبه بر تاثیر نفوذ پذیری استفاده می شود و فرکانس انتخابی نیز در حد پایینی است (برای مثال برای شناسایی عیوب سطحی حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هرتز و برای شناسایی عیوب زیر سطحی از فرکانس های پایین تر).